maandag 13 juli 2015

Edese Politiek

Het spijt me, weer slecht nieuws.

Sinds dat de overheid de beslissing om winkels al of niet open te stellen op zondagen bij de gemeenten heeft gelegd wordt er in de gemeenteraden over gediscussieerd; zo ook in mijn  buurgemeente Ede. Aangezien de politiek erover verdeeld was besloot de coalitie (bestaande uit CDA, CU, PvdA, D66 en GemeenteBelangen) vorige maand een referendum uit te schrijven. De uitslag bleek echter niet te zijn wat de seculiere partijen in de gemeenteraad hadden gehoopt: 57% van het aantal stemmers bleek tegen zondagsopenstelling. Maar goed, een volksraadpleging is niet bindend en bovendien ontdekten slimmeriken een zijdeur: als je de uitkomst uitsplitste naar woonplaats bleek dat er in de stad Ede een kleine meerderheid vóór was. Dus sloegen zes partijen (onder aanvoering van VVD – die afkorting staat kennelijk niet voor "veel vrije dagen" – en GemeenteBelangen – veelzeggend: "-Belangen", niet "-Belang" –) de handen in elkaar en schreven een initiatiefvoorstel voor, let wel: 52 zondagen per jaar voor alle winkels in Ede-kom, niet voor de 12 zondagen per jaar of alleen super- en bouwmarkten waarvoor in het referendum bij de Edenaren nog een meerderheid was te vinden. Ook het feit dat de ondernemersvereniging aangaf niet meer dan 12 koopzondagen per jaar te wensen werd genegeerd. En met 20 van de 39 zetels wisten de bewuste partijen zich verzekerd van een meerderheid in de gemeenteraad.
Politiek gekonkel van de bovenste plank, dat het stereotype van onbetrouwbare politici bij de burger flink zal versterken.
Het argument dat bij een keuze voor 12 zondagen per jaar over enige tijd opnieuw zou moeten worden gediscussieerd gaat niet op, want het is slechts een kwestie van tijd voordat de discussie zal worden geopend of de nu ingevoerde zondagsopenstelling van vijf uren naar Wagenings voorbeeld moet worden verruimd naar de hele dag.

Het besluit was nog niet koud of de winkels mochten al open op zondag, gisteren. Een staaltje provocerend puberaal gedrag van de eerste orde.
Overigens scheen het nogal chaotisch te zijn verlopen, maar na een paar weken zal één en ander zich wel uitkristalliseren.

Intussen kun je je afvragen wie er met deze ontwikkeling gebaat is. Waarschijnlijk alleen gemakzuchtige mensen die vergeten hun boodschappen op zaterdag te halen. Het is zeer de vraag of het de winkeliers die hun winkel op zondag openstellen financieel voordeel oplevert, want in totaal zal er nauwelijks meer worden gekocht terwijl personeel meer moet worden betaald. Daarom is men hard bezig de zondagstoeslag eraf te halen; het gevolg zal zijn dat niemand meer op zondag wil werken, maar dan zal het ongetwijfeld verplicht gesteld worden bij sollicitatie. Over vrijheid en democratie gesproken.
Hooguit zullen er wat Edenaren die eerder op zondag in Wageningen – waar de koopzondag al eerder werd ingevoerd – nu in Ede blijven, maar daarmee is het voordeeltje van Wageningen weer weg – een voordeel dat vermoedelijk niet of nauwelijks opweegt tegen de nadelen van de 24-uurseconomie, maar daarover heb ik al eerder mijn mening te berde gebracht.
Winkels die in tegenstelling tot hun buren hun deur 's zondags gesloten houden zullen het waarschijnlijk niet lang volhouden als gevolg van de concurrentie: op termijn zullen de meeste óf alsnog zwichten voor de druk om op zondag open te gaan, óf het loodje leggen. Ten gunste van de grote winkelketens die makkelijker aan personeel kunnen komen – nog meer schaalvergroting; koren op de molen van de VVD. Gezins- en eenmansbedrijven mogen verrekken.

Verstandige Edenaren: doe je boodschappen in het vervolg in Lunteren, Bennekom of Veenendaal of bij de Edese winkels die hun deur op zondag dichthouden, en stem niet meer op één van de partijen (Burgerbelangen, VVD, GemeenteBelangen, PvdA, D66 en GroenLinks/Progressief Ede) die zich aan dit schandalige politieke spelletje schuldig hebben gemaakt.

3 opmerkingen:

 1. Een familielid moest zondag naar de eerste hulp post. Ze kreeg een kuur voor een ontsteking. Tegelijk dacht ze: zal ik naar de winkel gaan om cranberrysap te kopen? De winkels zijn toch open en ik heb het echt nodig. Het kan de ontsteking verminderen. Ze deed het niet. Best flink.

  Ik dacht: waarom niet. De zondag is toch geen sabbat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie opmerking.
  Er is inderdaad veel voor te zeggen dat de rustdag beter op zaterdag zou kunnen vallen. (Een makkelijke oplossing is meegaan in het collectief geheugenverlies en opmerken: "De rustdag valt toch gewoon op de laatste dag van de week?")
  Maar op welke dag dan ook, een wekelijkse vrije dag voor iedereen, dus ook voor winkeliers (en treinpersoneel bijvoorbeeld, alleen boeren en ziekenhuismedewerkers hebben wat dat betreft pech) is van niet te onderschatten waarde.

  BeantwoordenVerwijderen