maandag 1 september 2014

Politiek correct

Vandaag is het alweer de honderdste keer dat ik hier mijn mening geef. Tijd voor een feestje… maak ik niet, maar een toepasselijk onderwerp lijkt me toch… nou ja, gepast.

In "Woorden die niet mogen verdwijnen" kwam een categorie van woorden aan de orde die bezig zijn in onbruik te raken doordat ze worden beschouwd als politiek incorrect. Hoog tijd om dit aan de kaak te stellen.
Let wel: ik ben niet tegen het verschijnsel politieke correctheid als zodanig. Kwetsen en beledigen van minderheden is verwerpelijk. In de werkelijkheid keert het gebruik zich echter vaak tegen zichzelf: door een op zichzelf neutrale term als politiek incorrect te beschouwen beledig je juist de betreffende groep en openbaar je jezelf als discrimineel, als rassist.

Het Verdwijnwoordenboek noemt twee van deze gevallen: "ouden van dagen" en "negerjongen". Mijn stelling is duidelijk: door "oude van dagen" als politiek incorrecte term te beschouwen geef je aan iets tegen ouderen te hebben, al is het onbewust. "Oude van dagen" is namelijk niet ontworpen als scheldwoord, maar dat is er (misschien) van gemaakt door mensen die een oud iemand minder waarderen dan een jonger.
Hetzelfde geldt voor "neger", met alle benodigde samenstellingen: "negerin", "negerbediende", "negervrouw", "negerbevolking", "negerdans". Er is niets mis met negers, én er is niets mis met de benaming "negers". Waar wél wat mis mee is, dat is de zeer ten onrechte als politiek correct beschouwde vervangende term "zwarte". Zwart, dat is de kleur van de dood en van zware rouw, van duivelse praktijken en somberheid. Het is werkelijk een schande dat we negers daarmee durven associëren. En dat om hun donkerbruine (!) huid; zwart haar hebben immers ook Fransen en Italianen.

Wie mijn berichten volgt herkent dit van begin vorig jaar (mijn 22e stukje). Het geschrevene over Hottentotten, zigeuners en indianen hoef ik dus niet te herhalen. Aan dat lijstje kunnen er nog verscheidene worden toegevoegd: Turk, jood, homo, boer, allochtoon, uitkeringstrekker… het is eindeloos. Kijk, als je iemand "homo" noemt die het niet is, met het doel om hem te beledigen, dan is dat duidelijk gebrek aan beschaving. Maar om dan het hele woord maar in het lijstje verboden woorden te zetten is bespottelijk. Moeten we alle boeren dan maar "agrariër" noemen en moeten boeren die per ongeluk met "boer" worden aangesproken zich beledigd voelen? Overigens ervaar ik persoonlijk "ICT'er", "manager" of "gentechnoloog" eerder als een belediging. Misschien moeten we zulke woorden (of beroepen?) maar als eerste schrappen…


3 opmerkingen:

 1. Evert, gefeliciteerd met je 100e post. Ik geloof niet dat ik er 100 gelezen heb, maar toch wel een hele hoop. En je mening is steeds duidelijk, bijna altijd origineel en bepaald niet zelden precies raak.
  De observatie in dit stukje is ook terecht. Uiteraard ben je zelf ook racistisch (o ja: waarom schrijf je structureel 'rassist'? Zal wel tegen de verengelsing zijn? Geen onzin natuurlijk, maar wel eigenzinnig - wat ik niet bedoel als een belediging ;-), gezien je laatste opmerking. Maar als je dan toch onderscheid maakt, dan inderdaad maar liever op dit vlak dan op het vlak van ras of leeftijd! (Trouwens: ik kan me niet voorstellen dat jij de term ICT'er wel eens als een belediging naar je toe hebt gekregen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je.

  ("Racisme" vind ik, eigenzinnig als ik ben, een onnodig buitenlandse vorm die wij in dat geval niet goed uitspreken, of het nu een Engelse of een Franse oorsprong heeft.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed stukje, Evert. Aan het slotrijtje van beledigende benamingen zou ik er zelf nog eentje toevoegen: Amerikaan. Je mag me Turk, Belg of Rus noemen, dat kan me niet schelen, maar als je me wilt beledigen moet je me Amerikaan noemen. Daarom pleit ik ervoor dat wanneer je een inwoner van de VS wilt aanhalen zonder hem te beledigen, je hem als zodanig moet benoemen i.p.v. het pejoratief "Amerikaan" te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen