dinsdag 28 april 2015

Wat vangt de kat?

Muisstil zit de zwarte kat voor de uitgang van het konijnenhol. Bewegingloos, zijn oren gespitst op ‘t geringste gerucht. Dan buigt hij zich langzaam naar voren, z’n kop vlak boven het hol – om plotseling naar voren te duiken, een ogenblik woest te graven en dan weer boven te komen met een jong Konijn in de bek. Het beestje had juist zijn eerste stapjes in de buitenlucht willen zetten, maar zijn vijand gaf hem die kans niet.

Het tv-programma Vroege Vogels heeft samen met Waarneming.nl een onderzoek op touw gezet om te achterhalen wat katten zoal bij hun baasje brengen, met als belangrijk doel de verspreiding van muizensoorten en andere kleine (zoog)dieren in kaart te brengen (Wat vangt de kat?). Inmiddels zijn er via Waarneming al een kleine 3500 vangsten ingevoerd, van in totaal bijna 100 verschillende soorten. Het merendeel betreft zoogdieren, meer dan 90% van het aantal waarnemingen, hoewel de vogels met 57 soorten in dat opzicht de baas zijn, gevolgd door zoogdieren (26 soorten), reptielen en amfibieën (8 soorten) en dagvlinders (6 soorten).

Het is bekend dat veel katten gespecialiseerd zijn in muizen óf vogels. Als je op een boerderij woon en jouw kat vangt de muizen en ratten weg die in de schuur de boel kapotknagen, uitstekend. Als hij echter gaat rondzwerven en met een zeldzame waterspitsmuis thuiskomt, een diertje dat geen vlieg – herstel, alleen vliegjes en dat soort kleine beestjes kwaad doet, dan is dat toch minder aardig. Als hij bovendien je kippen de strot afbijt, of de Kieviten en Tureluurs in het land, wel…
Geweldig als je kat schadelijke Bruine ratten vangt, maar schadelijke vogeltjes bestaan eigenlijk niet, alleen grotere zoals kraaien, maar ik moet de eerste kat nog tegenkomen die een kraai te grazen neemt.
Stel je voor, je kat komt thuis met een zojuist gedode Draaihals! Leuk om op te zetten, maar het zou toch beter zijn geweest als dat zeldzame spechtje in de vrije natuur had mogen blijven leven. En zelfs een Alpenheggenmus is gemeld – het moet niet gekker worden. Kan zijn dat de waarnemer bewust of per ongeluk de verkeerde soort heeft ingevuld, maar feit blijft dat katten ook wel eens een zeldzaam vogeltje verslinden. En dat lijkt me niet de bedoeling. Een kat die met vogeltjes of Ringslangen thuiskomt, met die is slechts één handeling de juiste: doodslaan. Wij mensen zetten de natuur al meer dan genoeg onder druk; als we er dan ook nog eens vraatzuchtige katten op loslaten zijn we niet meer te verontschuldigen.

De jonge Merel heeft nog moeite met vliegen en landt al snel weer in een hoekje tegen de schuur. Kijk uit, beestje, er is een rover in de buurt! Maar de vogel begrijpt mij niet en enkele minuten later is hij het volgende slachtoffer geworden van een niets ontziend klein roofdier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten