maandag 6 april 2015

Lente

Voorjaar, lente! Frühling, maitiid, primtemps, spring, primavera, vår, pavasaris, kevad, puna, musim bunga, selemo, aviev...!
"Hopsa, heisasa, 't is in de maand van mei!" zingt een oud kinderliedje. Maar ik zou zeggen: wacht niet tot mei om naar buiten te gaan, want de lente is begonnen.

"Weet je dat de lente komt? Alles loopt weer uit,
de eerste bloemen bloeien, de eerste vogel fluit!"
Het is flauw om op te merken dat de eerste vogels (Heggenmus, Koolmees, Zanglijster) al eind januari, begin februari met fluiten aanvangen, terwijl de eerste bloemen (Speenkruid, Paardenbloem, Fluitenkruid) nu pas beginnen te bloeien – afgezien van de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen die meer ons ongeduld tentoonspreiden dan de natuurlijke lente –, want de lente komt geleidelijk; maar ook de eerste vlinders zijn al gesignaleerd, de meeste al een paar weken geleden, maar als het even warmer wordt komen de Citroenvlinders, Kleine vossen, Dagpauwogen, Admiraalvlinders, Gehakkelde aurelia's en Boomblauwtjes weer te voorschijn in de heldere zonneschijn.

Het woord "lente" is oorspronkelijk een samenstelling van "lengen" en "tijd", dus het gaat over het langer worden van de dagen. Dat is natuurlijk al in januari begonnen, maar nu wordt het echt duidelijk. En hoe welkom is die toename van het aantal lichte uren en de intensiteit van het zonlicht voor velen – en voor de natuur. Hoor Nynke Laverman zingen "Aarde, hoe lang heb je gewacht op het komen van het licht!"
"Ierde! hoelang hasto wachte
Hoelang op it kommen fan it ljocht!
Ierde, dyn momint is no
De sinne skynt dy iepen"
(…)
Myn jas is te lyts…
En yn my klopje twa herten
En yn my sjongt in stille stoarm
En yn my swelt in swiete belofte
Grutte trom, lytse trom
Bûnzje troch myn ieren
Grutte trom, lytse trom
Liet fan wat komt"
En dan vervolgt ze in het tweede couplet:
"Hoelang – op it roppen grito-gryt!"
Ontroerend. Heb jij de eerste grutto's al horen roepen? Hoor je ze nóg? Dan ben je een geluksvogel, want deze koning der weidevogels ruimt in hoe langer hoe meer gebieden het veld.
Maar áls ze er zijn, en elders de zwaluwen, dan is er weinig dat het lentegevoel nog in de weg staat.

Tegelijk is deze Tweede Paasdag een uitstekende gelegenheid om het voorjaar te verbinden met het lentefeest bij uitstek; luister naar het kinderliedje van Elly en Rikkert.

Onverdeeld vrolijke teksten liggen niet zo in mijn aard, dus je voelt 'm al aankomen: "lente" heeft inmiddels ook een wat minder vrolijke bijklank, met dank aan de Arabieren. Maar laten we die ellende even vergeten en lekker in de natuur gaan genieten van de lente. Op zoek naar de eerste Grutto-eieren en Pinksterbloemen. Mocht je helaas aan huis gekluisterd zijn, luister dan Vivaldi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten