maandag 29 april 2013

De leeuw en de olifant (1)

Leeuwen spreken tot de verbeelding. Vele safaritochten worden omwille van hen ondernomen en talloze wapens verbeelden hen. De leeuw is de machtigste van de roofdieren en wordt zelfs de koning der dieren genoemd. Geen mens begrijpt overigens waarom een misvormde versie van dit roofdier ook op de Nederlandse wapenschilden prijkt. Een Oeros, Zeearend, Grutto of de Moerasandijvie (aldus een pleidooi van plantenkundige Weeda) zou toepasselijker zijn. Een verscheurend beest past ook niet bij onze nieuwe koning. Willem Alexander zal een vreedzaam vorst zijn, hoewel misschien iets te vreedzaam en toegeeflijk. Wat moet Nederland trouwens met een uitheems roofdier? Laat de Grutto ons symbool zijn – betrekkelijk klein, maar sierlijk en fier.

De leeuw is een groot roofdier, hoewel kleiner dan de IJsbeer. De leeuw jaagt vaak in groepen, hoewel minder georganiseerd dan de Wolf. De leeuw is snel, hoewel minder snel dan het Jachtluipaard. De leeuw heeft een bek vol gevaarlijke tanden, hoewel minder dan een krokodil. De leeuw heeft sterke kaken, hoewel minder krachtig dan die van hyena’s. Tot slot heeft de leeuw de beschikking over scherpe klauwen, hoewel niet zo scherp als die van een luiaard. Deze combinatie evenwel maakt de leeuw tot waarschijnlijk het gevaarlijkste roofdier op aarde, in elk geval van het Afrikaanse continent, waar veruit de meeste leeuwen voorkomen en waar ze concurrentie hebben te voeren met meerdere andere grote roofdieren en waar de grootste prooien in de grootste aantallen aanwezig zijn.

Bekijk nu eens enkele leeuwenfilms en zie de wreedheid van deze dieren. De leeuw is een duivel. Niet voor niets vergelijkt de apostel Petrus in de Bijbel Satan met een leeuw.
Voor zijn gebrul siddert de dierenwereld en niets en niemand lijkt tegen hem bestand. Toch is dit schijn.
Het is waar dat hyena’s en luipaarden het in een gevecht meestal moeten afleggen tegen de leeuw. Het is waar dat leeuwen meestal betrekkelijk weinig moeite hebben met het overmeesteren van een zebra of een wrattenzwijn, maar er zijn uitzonderingen. Het is waar dat de honingdas meestal vlucht voor een leeuw, maar als het erop aankomt moet de duivelse leeuw in dit kleine monstertje zijn meerdere erkennen. Niet zelden vallen leeuwen Kafferbuffels, Nijlpaarden, neushoorns of olifanten aan, maar ze wagen het slechts met een groep de aanval te openen op een geïsoleerd dier en als het op kracht aankomt heeft de leeuw tegen deze weerbare herbivoren geen schijn van kans.
Een enkele keer waagt een leeuw het een krokodil aan te vallen in een opdrogende poel, wat uitmondt in een woest gevecht tussen de duivel van het land en de draak van de wateren.

Nog een andere persoonlijkheid in de Bijbel wordt vergeleken met een leeuw: Christus. Mijns inziens ten onrechte. De leeuw is een wreed roofdier met een grote bek, dat brult, verscheurt en verslindt. Christus is echter een vredelievende Vorst, die evenwel als het moet zijn vijanden moeiteloos kan verslaan en vertrappen. Christus is de ware Koning van de mensen- en geestenwereld, zoals de olifant de onbetwiste heerser is van de dierenwereld te land, in intelligentie en kracht veruit de meerdere van de veelgeroemde leeuw.

2 opmerkingen:

  1. Ik houd helemaal niet van leeuwen. Die mannetjes laten volgens mij de vrouwtjes het werk doen. Jagen? Klopt dat?

    Ooit Narnia gezien. Ik vind het niet leuk dat God als leeuw afgebeeld wordt. Als snap ik het beeld wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, klopt (meestal). Alleen zien ze er indrukwekkend, noem het koninklijk, uit met hun manen.

    BeantwoordenVerwijderen