maandag 11 november 2013

De kat“Ik doe mijn spreekbeurt over de kat. De kat is een huisdier dat afstamt van de wilde kat. Hij is familie van de leeuw en de tijger. Een vrouwtjeskat heet poes en een mannetjeskat heet kater. Als je te veel bier gedronken heb, dan heb je de volgende morgen ook een kater.
Er zijn in Nederland bijna drie miljoen katten. Daar hoef je geen belasting voor te betalen, maar je kan er wel duizend soorten voer voor krijgen en als de kat ziek is kan de poezendokter hem weer betermaken.
Soms worden er poezen doodgereden als ze de weg oversteken. Dat is best zielig. Maar eigenlijk is het net goed, want poezen vreten vogeltjes op en dat is ook zielig.
Karakter. Katten zijn lui. Als ze geen vogeltjes aan het vangen zijn liggen ze in de zon of voor het raam te luieren. Katten die verwend worden worden vet. Gelukkig kunnen ze dan geen vogeltjes meer vangen.
Katten komen meestal terug naar huis. Alleen soms verwilderen ze. Dat betekent dat ze weglopen en door de weilanden gaan zwerven, en dan noem je het zwerfkatten. Dan eten ze jonge konijntjes en eieren en jonge vogeltjes. Mijn broer heeft een keer gezien dat een verwilderde kat een tureluur opgevreten had die op zijn nest zat onder een nestbeschermer in het weiland. Kijk, hier heb ik er een plaatje van. Geef maar door. Een tureluur is een weidevogel die zijn eigen naam kan roepen. Maar deze kon dat niet meer, want die kat had hem doodgemaakt. Daarom vind ik dat alle loslopende katten doodgeschoten moeten worden.
Dit was mijn spreekbeurt.”

3 opmerkingen:

 1. Goeie spreekbeurt, Sanne. Wat had je voor cijfer? Vast een 8 of hoger. Er zijn trouwens ook spreekwoorden over katten, bijvoorbeeld “Omwille van de smeer likt de kat de kandeleer”, wat gaat over opportunisme, met een moeilijk woord. En een kattig kind lijkt natuurlijk op een kat. Kortom: er zou op z’n minst kattenbelasting moeten bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi uitgewerkte stijlfiguur! Je hebt Sanne zo nog een heel aardig karakter gegeven. Ze is vermoedelijk noch kattig noch poezig (althans geen poes om zonder handschoenen aan te pakken).
  Dit vind ik nou een mooie zin: 'Katten zijn lui. Als ze geen vogeltjes aan het vangen zijn liggen ze in de zon of voor het raam te luieren.' Zo'n zin suggereert natuurlijk veel meer dan de feiten waar kunnen maken, maar dat maakt 'm misschien wel juist zo krachtig.

  Michiel

  BeantwoordenVerwijderen

 3. Ik ken iemand die óók zoveel van katten houdt. Zou zomaar familie kunnen zijn.

  Anna

  BeantwoordenVerwijderen